... és van, aki majd ír...

Róbert Katalin blogja

Zongorához hasonló felhő

A Könyvmolyképző Kiadó leírás kurzusának első hete a megfigyelésről szólt. Az ember nem is hinné, de az, hogy figyeljünk és megjegyezzünk dolgokat a környezetünkben, nagyon is fontos ahhoz, hogy később jól írjunk.

Nem dicsekvésből, de az a tapasztalatom, hogy a mindennapi életemben elég sokat és jól figyelek. Legalábbis barátoktól, ismerősöktől ez a visszajelzés, mert úgy érzik, érdemes nekem mesélni. Persze nem tudják, hogy az író aljas kis trükkje az, hogy figyel, megjegyez és aztán itt vagy ott felbukkannak a műveiben olyan mondatok, gondolatokat, szituációk, amiket mások életéből lesett el.

Trigorin a Sirályban nagyon találóan meséli el az állandó figyelem állapotát: „Látom például azt a felhőt. Olyan, akár a zongora. Azt gondolom: meg kell említenem valahol egy elbeszélésben, hogy elúszott fölöttem egy zongorához hasonló felhő. Vaníliavirág-szagot érzek. Mindjárt az agyamba vésem: émelyítő illat, özvegy virág, meg kell említenem egy nyári este leírásakor. Vadászok minden mondatára és szavára, a magaméra is, és sietek mielőbb bezárni ezeket a mondatokat és szavakat a magam irodalmi raktárába: hátha jó lesz valamire.”

Valójában teljesen mindegy, hogy az ember teljesen egyedi világú fantasyt vagy teljesen a mi világunkra épülő történetet ír: éppen azok az apró gesztusok, mozdulatok, szófordulatok, pillanatok teszik majd hitelessé, amiket innen lesünk el a szomszédból. Hát ezért van szükség lankadatlan figyelemre – és a megfigyelt dolgok fel- és megjegyzésére.

Különös kettősség egyébként ez: az írás egy teljesen bezárkózó, saját világunkra összpontosító állapot. Ilyenkor nem foglalkoztat a környezetünk megannyi apró jele és üzenete, sőt, kifejezetten zavar, ha valaki vagy valami újra meg újra kizökkent. Ezzel szemben a megfigyelés olyan állapot, amikor teljesen kifelé kell fordulni. Nem szólhat magáról a megfigyelőről, sőt, ez alatt az idő alatt el is kell felejtenie mindazt, ami egyébként foglalkoztatná. Ezt a két dolgot kell az íráshoz összeegyeztetni, és jó arányban vegyíteni.

Most, hogy a kurzusra minden nap kell megfigyelési feladatokat végezni, mindennél jobban érzem, hogy figyelni milyen nehéz: ha valami nagyon foglalkoztat, ha zaklatott vagyok, ha olyasmiken jár az eszem, amik fontosak voltak a nap során, hiába határozom el, hogy bevásárlás közben majd marslakóként figyelem a környezetemet. Észre sem veszem, és nem fogok fel a sikeres bevásárláshoz szükséges alapvető dolgokon kívül semmit. Csak hazafelé döbbenek rá, hogy egyáltalán nem figyeltem a semmire, fogalmam sincs, hányan voltak rajtam kívül a boltban és mit tettek, vagy hogy néztek ki.

Lelkiállapot kell az íráshoz és a megfigyeléshez is. Nagyon tanulságos az, ha minden nap igyekszem foglalkozni vele, hiszen így jövök csak rá, hogy miért lehet, az, hogy néha nagyon is fogékony vagyok egy-egy történetre, megjegyzésre a környezetemben, és mikor megyek el akár a legjobb témák mellett is.

Azért csak tessék velem beszélgetni mindenről – nem is olyan rossz később felbukkanni egy történetben.

(A Sirályból Makai Imre fordításában idéztem)

A bejegyzés trackback címe:

https://robertkatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr695859147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mottó

„Kézirat soha nem ég el”
– Mihail Bulgakov

Róbert Katalin

bemutatkozo_kep2019_eleje.jpg

Kisgyerek koromban már szerettem történeteket írni. Felnőttként pedig szövegekkel foglalkozom munka közben és pihenésként is. (Túl) sok kávét iszom, van bennem egy nehezen megzabolázható sorozatfüggő, szeretek fotózni, sportolok és két macskám állandóan belopja magát a műveimbe.

 

Kövess a facebookon is!

Friss topikok

  • RóbertKatalin: @Édua84: Hát igen, az az igazság, hogy szándékosan nagyon ismert alapra építettem, sok van benne a... (2020.07.07. 08:43) Borítótervező pályázat
  • Judit_29: @RóbertKatalin: Nem disneys, ez egy teljesen saját feldolgozás saját dalokkal (Aladdin il musical)... (2020.03.14. 20:11) Jön az Egy új élmény
  • Wiharvész Anyó: Az 5 okról és a színészfiúkról le is maradtam fb. De most pótoltam (2018.07.05. 21:12) 6 hét a világ - beharangozó
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, ez most kicsit lassan született meg, de csak megírtam a végére :) És kö... (2018.06.20. 07:54) Amikor jól esik
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, pörgős volt az egész három nap. (Meg az a nap is pörgős volt, amikor ez... (2018.04.27. 08:21) Három nap könyvek között
süti beállítások módosítása