... és van, aki majd ír...

Róbert Katalin blogja

5+1 érdekesség a Szelídíts meg!-ről

Tegnap felfedtük a borítót (és az új cím is teljes nyilvánosságot kapott), ma pedig hozok néhány érdekességet a hamarosan megjelenő, új regényemről.

Róka és Kisherceg története mai ifjúsági regény, napjainkban játszódik, középiskolai történet, bár azért kilépünk majd az iskola falai közül. Most pedig következzen néhány érdekesség a most remélhetőleg a nyomdagépben préselődő regényről:

 

1, A kis herceg lábnyoma

akisherceg_konyv.jpgMi ez a könyv? Parafrázis? Átgondolás? Önálló kötet?
Olvasható és kedvelhető önálló kötetként, mert ez a regény nem arra épül, hogy az olvasók kívülről fújják vagy akár imádják Saint-Exupéry regényét. Viszont játszik is a regénnyel. Túl a neveken (amik talán furcsának hatnak, de mindnek oka van) vannak helyzetek, jelenetek, amikben rá is lehet ismerni a regényre – de nem kötelező. Mert enélkül is egy élvezhető kamasztörténet.
Van néhány idézet a könyv mélyén elrejtve.
Szó esik arról, hogy számomra mi a legfontosabb gondolata Saint-Exupéry regényének.
És az én A kis herceg kötetemben, amivel dolgoztam, van sok-sok post it, mert megjelölgettem gondolatokat, amik felbukkan(hat)nak, jeleneteket, amik érdekesek, mondatokat, amik megragadják az embert.
De Róka és Kisherceg nem ugyanaz, nem ugyanolyan mint A kis hercegben, még akkor sem, ha van itt egy rózsánk és egy pilótánk is. Majd meglátjátok őket.

 

2, „Az életedről szóló film, amit forgatsz, vágatlan”

A Kezdjetek el élni!-nek volt egy „főcímdala”, amiből a cím is származik. Először nem terveztem tudatosan, hogy megint fontos szerepet kapjon egy dal vagy együttes a műben, de aztán mégis úgy alakult, hogy ebben a regényben vissza-visszatér és meghatározó lett a Punnany Massif, különösen két daluk, a Szabadon és az Élvezd.

 

Mivel a történetben több Punnany Massif koncertről is szó esik, én szépen utánanéztem, hogy mikor (és hol) volt koncert a megfelelő év(ek)ben Budapesten(, sőt, Veszprémben). Nyilván ezek olyan információk, amik végül dátumszerűen nem szerepelnek a könyvben. De nem tehetek róla, szeretek többet tudni…
Mellesleg: először Tankcsapda szám került volna a sztoriba, de aztán úgy döntöttem, hogy bár a Tankcsapda létezik és örök, mégis egy „frissebb” együttest választok…

 

3, Helyszínek, drága jó helyszínek

helyszinek_normafa.jpgA regény Budapesten játszódik. Meg egy része Veszprémben (bár ott kevés a „külső” helyszín).
Ebből szerintem Budapest nem nagy meglepetés, hiszen tudjuk, hogy én itt élek, és szeretek arról írni, ami körülvesz. Ezért aztán ebben a történetben járunk a Kopaszi-gáton, a Feneketlen tónál és a Normafánál is. Ezek közül a Normafához külön kirándulást szerveztem idén tavasszal éppen arra napra, amikor Róka és az apukája is ott volt.
De miért éppen Veszprém? Szóval van egy barátnőm, aki onnan származik, és ő és a férje egyszer mesélt egy szuper veszprémi romkocsmáról, ami tökre tetszett. Már így, elmesélés alapján. (Ez volt a Fricska.) Ettől máris úgy éreztem, kötődöm Veszprémhez. Szóval ezek után Róka Veszprémből származik.
Egyébként nincs jelenet a Fricskában. Tovább megyek: nem jártam még a Fricskában. (Veszprémben igen, szép.)
Néha a dolgok egészen véletlenszerűen dőlnek el.

 

4, Őszintén ajánlom

Az eddigi könyveim elején nem volt ajánlás. Néha gondolatban ajánlottam valakinek, de nem írtam bele, néha úgy éreztem, nincs erre szükség – és ez így rendben is volt.
Itt viszont lesz ajánlás. A története egyszerű. Évekkel ezelőtt egy barátnőmmel beszélgettünk arról, valaha meg fog-e nekem jelenni regényem. Még emlékszem arra az érzésre, amikor az ember szeretné és dolgozik érte, de közben félelmekkel és kételyekkel van tele – ez egy ilyen nap volt, amikor szerencsére a barátnőm volt szíves sokadszorra meghallgatni félelmeimet és megnyugtatni.
Mondjuk, cserébe arra kért, hogy a negyedik könyvemet ajánljam neki.
Én meg rávágtam, hogy ne igyunk előre a negyedik medve bőrére.
És most itt vagyunk, jön a negyedik kötet, és valaki ezt az ajánlást nagyon kiérdemelte.

 

5, Játékszakértők

Amikor elkezdtem Róka karakterén gondolkodni, egyvalamiben biztos voltam: Róka játszik számítógépes játékon. Csakhogy én viszont nem teszem – mi legyen a megoldás? Ekkor kértem fel Timit és Petit, hogy legyenek az én számítógépes játék szakértőim. Elmeséltem nekik a karaktert, ők javaslatokat tettek, hogy mivel játszhat, én utánanéztem, online minta-játékokat figyeltem, szabályzatot olvastam. Írtam róla, megbeszéltem velük, megkértem, hogy nézzék meg és jelezzenek, ha valami nagyon nem passzol.
Így került a Szelídíts meg!-be a Dota2, amit Róka játszik és nagyon szeret. Hatalmas köszönet a szakértésért!

 

+1 Kabalafigurák

roka_es_kisherceg_figurak.jpg

Aki követi a Facebook oldalamat vagy az Instagramomat, találkozhatott az elmúlt hetekben két (néha három) horgolt figurával. Egészen különleges pillanat volt ez, amikor feltettem az első infókat és részleteket, és Orsi (aki a L’Orsolina oldalt is csinálja) úgy érezte, kedve lenne alakot adni a szereplőknek. Orsi sem olvasott többet a regényből, mint azok, akik borítót terveztek, mégis úgy érzem, szuperül megragadta a két karaktert.
Így aztán egy kellemes, nyári túra elején megkaptam őket, és Róka és Kisherceg belevágott a kalandba, amit még mindig hétről-hétre lehet követni. Nekem is hatalmas meglepetés és öröm az ő „születésük”, most meg otthon nem hagynám őket!

 

Ez volt hát néhány érdekesség, de persze a legtöbbet majd maga a regény árulja el. Már elő lehet jegyezni a Könyvmolyképző oldalán! Róka és Kisherceg közeleg!

A bejegyzés trackback címe:

https://robertkatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr6612883956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wiharvész Anyó 2017.09.21. 19:42:56

Már nagyon kíváncsi vagyok rá.
Gyerekkoromban rongyosra hallgattam a Kisherceg kazettát. Ami ugyan nem szószerinti felolvasás volt. Élvezetes lesz még ezt is figyelni a regényedben. :)
(Amúgy is a gyengém a részletek kivadászása

robertnem 2017.09.21. 20:58:08

Kati, nagyon büszke vagyok Rád, különösen olvasva, hogy milyen sokrétü felkészülést igényel egy könyv megírása.
Nagyon várom már, hogy olvassam.
A két horgolt figura is telitalálat!

RóbertKatalin · http://robertkatalin.blog.hu/ 2017.09.21. 21:43:41

@Wiharvész Anyó: köszönöm :) Remélem, jól szórakozol majd a keresgéléssel :D

@robertnem: Nagyon köszönöm :) Hát, én igyekszem sok felkészülést meg kutatást beletenni :)
Remélem, hamarosan lehet majd olvasni :)

Mottó

„Kézirat soha nem ég el”
– Mihail Bulgakov

Róbert Katalin

bemutatkozo_kep2019_eleje.jpg

Kisgyerek koromban már szerettem történeteket írni. Felnőttként pedig szövegekkel foglalkozom munka közben és pihenésként is. (Túl) sok kávét iszom, van bennem egy nehezen megzabolázható sorozatfüggő, szeretek fotózni, sportolok és két macskám állandóan belopja magát a műveimbe.

 

Kövess a facebookon is!

Friss topikok

  • RóbertKatalin: @Édua84: Hát igen, az az igazság, hogy szándékosan nagyon ismert alapra építettem, sok van benne a... (2020.07.07. 08:43) Borítótervező pályázat
  • Judit_29: @RóbertKatalin: Nem disneys, ez egy teljesen saját feldolgozás saját dalokkal (Aladdin il musical)... (2020.03.14. 20:11) Jön az Egy új élmény
  • Wiharvész Anyó: Az 5 okról és a színészfiúkról le is maradtam fb. De most pótoltam (2018.07.05. 21:12) 6 hét a világ - beharangozó
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, ez most kicsit lassan született meg, de csak megírtam a végére :) És kö... (2018.06.20. 07:54) Amikor jól esik
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, pörgős volt az egész három nap. (Meg az a nap is pörgős volt, amikor ez... (2018.04.27. 08:21) Három nap könyvek között
süti beállítások módosítása