HTML

Mottó

„Kézirat soha nem ég el”
– Mihail Bulgakov

Könyveim

Szelidits meg! boritoSzelídíts meg!
Róka kilencedikes és sosem azt teszi, amit várnának tőle. Kisherceg tizenegyedikes és mindig megfelel az elvárásoknak. Kötelező különórán találkoznak, de vajon tényleg megtalálják az egymás felé vezető utat? Meg tudja a komoly fiú szelídíteni a zárkózott lányt? Megtalálja a fiú saját magát az elvárások között?
Érzékeny, értő, magával ragadó. Saint-Exupéry klasszikus meséjének megkapóan szép üzenete mai köntösben.
Megvásárolom

Kezdjetek el elni! boritoKezdjetek el élni!
Marci egy átlagos reggelen kilép a lakása ajtaján, hogy megtegye azt, amire már évek óta készült. Mint a gyámkő, ha kimozdul a helyéről, szerettei életében olyan omlást jelent az eltűnése. Dönteniük kell. Visszatérnek a biztonságos, de zsibbasztóan szürke hétköznapokhoz, vagy elkezdenek végre élni – mielőtt túl késő lenne?
Lebilincselő történet, ami szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé.
Megvásárolom

szivbolszinboligazan_borito.jpgSzívből, színből, igazán
Egy testvérpár, akik ugyanabba a fiúba szerelmesek. Egy fiú, aki fél felvállalni az érzelmeit, egy lány, aki mindig mindent megkapott és egy fiú, aki lassan megtanulja értékelni saját magát.
Lélegzetállítóan szép, szívbemarkoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről.
Megvásárolom

nalaviatitka_borito.jpgNalávia titka
Lebilincselően izgalmas regény egy felhőn rejtőző világról, ahol minden más, mégis minden ismerős. Titkokról és kalandokról, a bátorság a szeretet és főleg a fantázia erejéről. Nem csak 8-12 éveseknek!
Megvásárolom

Kövess a facebookon is!

Friss topikok

  • Wiharvész Anyó: Az 5 okról és a színészfiúkról le is maradtam fb. De most pótoltam (2018.07.05. 21:12) 6 hét a világ - beharangozó
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, ez most kicsit lassan született meg, de csak megírtam a végére :) És kö... (2018.06.20. 07:54) Amikor jól esik
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, pörgős volt az egész három nap. (Meg az a nap is pörgős volt, amikor ez... (2018.04.27. 08:21) Három nap könyvek között
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, amikor az ember már látja, hogy a világrengető problémák utána is megy ... (2018.01.08. 22:36) Bécsi
  • RóbertKatalin: @Kis Feli: Szia, köszi a kérdést, de a közeljövőben egészen biztosan nem lesz oda történet. :) (2017.11.09. 09:04) EZ a Szelídíts meg!

Róbert Katalin blogja

2018.08.22. 19:05 RóbertKatalin

6 színdarab, ami megjelenik a regényben

Címkék: publikáció kézirat 6 hét a világ 6 dolog cikkek

A tervek szerint ősszel jelenik meg az új regényem, ami 6 hét alatt játszódik. Mivel ez a 6 hét nagyon meghatározó szakasz, úgy döntöttem, indítok egy olyan cikksorozatot, amiben mindig 6 dolgot mesélek el a regény kapcsán. Ma jöjjön 6 színdarab, ami kisebb vagy nagyobb szerepet kap a regényben.

Mint tudjátok, az ősszel megjelenő regény egy színházban játszódik majd, és a színházban nyilván vannak színdarabok. Éppen ezért most hozok 6 olyan drámát, ami ilyen vagy olyan módon előkerül a regényben. Mindenütt írok arról is, hogy nekem mit jelent az adott darab.

6drama.jpeg

1. Rosencrantz és Guildernstern halott

Tom Stoppard drámája okkal áll az első helyen: ezt próbálják K.M.-ék az alatt a 6 hét alatt, amit végigkövetünk a regényben.

De mi ez a színdarab? Hát, először is egy Hamlet fanfiction, hiszen Shakespeare drámájának két mellékszereplője a főhőse, és az ő tragédiájukra fókuszál. Emellett az útkeresés, az önálló döntések és a barátság fontos még – számomra – ebben a drámában. De erről sokat olvastok majd a regényben is.

 

2. Jézus Krisztus Szupersztár

Webber musicaljét a regényben nem játsszák el, viszont ez az, amit a gimnáziumi színjátszókör előadott még évekkel korábban, amikor Nelli megismerte K.M.-et. Éppen ezért időnként előkerül a Jézus Krisztus, ahogy a közös élmények is.

Én személy szerint is szeretem egyébként ezt a musicalt, főleg a klasszikusnak nevezhető, 1973-as filmet, de valójában színházi feldolgozásokat is.

 

3. Rómeó és Júlia

Ha színház és dráma, akkor talán a Rómeó és Júlia jut elsőre a legtöbb ember eszébe – ebben a regényben is előkerül, habár direkt nem ezt választottam „fő” színdarabnak. Viszont Nelli egy Rómeó és Júlia előadás miatt barátkozott össze még középiskolás korában az egyik legjobb barátnőjével, és amikor a nagy szerelemről szó esik, többször is példálóznak ezzel a drámával.

 

4. Sirály

A regényben a Sirály egyik meghatározó kelléke kerül elő – egy kitömött sirály –, illetve K.M. karrierje szempontjából fontos ez a dráma: ugyan K.M. játszik benne, de nem a hősszerelmes szerepét kapta, azaz itt megmutathatja/megmutathatta, hogy nemcsak jóképű, de tehetséges is. Persze Nellinek biztosan nem kellett bizonyíték…

Én egyébként nagyon kötődöm a Sirályhoz, egy időben minden elérhető korábbi rendezést, feldolgozást megnéztem belőle. Talán azt szerettem mindig is, hogy mennyire  őszintén mutatja meg a művészlét, művésszé válás nehézségeit.

 

5. Az élet álom

A regény legfurcsább színdarabja Calderón drámája, ezt ugyanis kevesen ismerik. Az élet álom az az előadás, amit a regényben Nellivel együtt megnézünk a Molnár Ferenc repertoáron lévő előadásaiból, sőt, még egy kis értelmezést is kapunk róla Mátétól. Ha nem ismered a drámát, ne aggódj: azok az előolvasók is mindent értettek, akik nem ismerték.

 

6. A padlás

A padlás azért került ide, mert kicsit kapudrognak érzem színház-tekintetben. Én és sokan a korosztályomban ezt (vagy az Ózt) láttuk először a Vígszínházban – aztán menthetetlen színházrajongók lettünk. Mindenesetre Nellivel is ez történt, sőt, a színházrajongó főbb szereplőkkel is.

 

Ezek a legfőbb drámák, amik előkerülnek a regényben – de szó esik még másról is. Persze, ha te ezeket nem olvastad, akkor sem kell aggódnod: minden fontos dolog kiderül a regényből. És nyugodj meg, nem fogod irodalomórán érezni majd magad ;)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://robertkatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr3814195877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.