HTML

Mottó

„Kézirat soha nem ég el”
– Mihail Bulgakov

Könyveim

Szelidits meg! boritoSzelídíts meg!
Róka kilencedikes és sosem azt teszi, amit várnának tőle. Kisherceg tizenegyedikes és mindig megfelel az elvárásoknak. Kötelező különórán találkoznak, de vajon tényleg megtalálják az egymás felé vezető utat? Meg tudja a komoly fiú szelídíteni a zárkózott lányt? Megtalálja a fiú saját magát az elvárások között?
Érzékeny, értő, magával ragadó. Saint-Exupéry klasszikus meséjének megkapóan szép üzenete mai köntösben.
Megvásárolom

Kezdjetek el elni! boritoKezdjetek el élni!
Marci egy átlagos reggelen kilép a lakása ajtaján, hogy megtegye azt, amire már évek óta készült. Mint a gyámkő, ha kimozdul a helyéről, szerettei életében olyan omlást jelent az eltűnése. Dönteniük kell. Visszatérnek a biztonságos, de zsibbasztóan szürke hétköznapokhoz, vagy elkezdenek végre élni – mielőtt túl késő lenne?
Lebilincselő történet, ami szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé.
Megvásárolom

szivbolszinboligazan_borito.jpgSzívből, színből, igazán
Egy testvérpár, akik ugyanabba a fiúba szerelmesek. Egy fiú, aki fél felvállalni az érzelmeit, egy lány, aki mindig mindent megkapott és egy fiú, aki lassan megtanulja értékelni saját magát.
Lélegzetállítóan szép, szívbemarkoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről.
Megvásárolom

nalaviatitka_borito.jpgNalávia titka
Lebilincselően izgalmas regény egy felhőn rejtőző világról, ahol minden más, mégis minden ismerős. Titkokról és kalandokról, a bátorság a szeretet és főleg a fantázia erejéről. Nem csak 8-12 éveseknek!
Megvásárolom

Kövess a facebookon is!

Friss topikok

  • Wiharvész Anyó: Az 5 okról és a színészfiúkról le is maradtam fb. De most pótoltam (2018.07.05. 21:12) 6 hét a világ - beharangozó
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, ez most kicsit lassan született meg, de csak megírtam a végére :) És kö... (2018.06.20. 07:54) Amikor jól esik
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, pörgős volt az egész három nap. (Meg az a nap is pörgős volt, amikor ez... (2018.04.27. 08:21) Három nap könyvek között
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, amikor az ember már látja, hogy a világrengető problémák utána is megy ... (2018.01.08. 22:36) Bécsi
  • RóbertKatalin: @Kis Feli: Szia, köszi a kérdést, de a közeljövőben egészen biztosan nem lesz oda történet. :) (2017.11.09. 09:04) EZ a Szelídíts meg!

Róbert Katalin blogja

2018.07.18. 12:51 RóbertKatalin

6 érdekes színházi munka

Címkék: publikáció kézirat 6 hét a világ 6 dolog cikkek

A tervek szerint ősszel jelenik meg az új regényem, ami 6 hét alatt játszódik. Mivel ez a 6 hét nagyon meghatározó szakasz, úgy döntöttem, indítok egy olyan cikksorozatot, amiben mindig 6 dolgot mesélek el a regény kapcsán. Ma jöjjön 6 érdekes színházi munka!

 6szinhazimunka.jpg

Mindenki tudja, hogy vannak a színészek, akik eljátsszák és van egy rendező, aki megrendezi az előadást. Jelmez- és díszlettervezőről is hallottunk már. Esetleg koreográfusról. De ennél sokkal több ember áll egy előadás mögött. Hogy ki mindenki, az kiderül majd a regényből, úgyhogy nem fogom most teljesen lerántani a leplet, de azért jöjjön néhány érdekesség ;)

1. díszítő
Ez a megnevezés nem arra az emberre vonatkozik, aki a jelmezeket szépíti, netán a színészek arcát festi, hanem a díszlettel kapcsolatos. Mégpedig a díszletek mozgatásával. A díszítők ugyanis azok, akik berendezik a színpadot. Előadás előtt beépítik, előadás után (vagy másnap, munkarend kérdése) lebontják a díszleteket. Menő, de fizikailag megterhelő munka.

2. dramaturg
A titokzatos valaki, aki a szövegekkel foglalkozik. Jó, de miért kell szövegekkel foglalkozni, ha egyszer ott a színdarab? Néha már a színdarab kiválasztásában is részt vesz a dramaturg, de ha láttál már olyan előadást, ahol nem pontosan azt mondták a színészek, amit a drámakötetben olvastál (a legtöbb előadás ilyen), akkor ott bizony a dramaturg kapott szerepet. És ez csak egy része…

3. kellékes
Van a díszlet és van a jelmez, eddig világos. De vannak még azok a tárgyak, amiket a színészek játék közben kézbe vesznek, használnak. Ez a kellék. Meg kellék az étel, amit megesznek, a sör(nek látszó valami), amit megisznak. Arról nem is beszélve, amikor hányniuk kell a színpadon. Vagy amikor folyik a vér. Szerintetek azt ki szerzi be, készíti el? Kellékesnek lenni előadásról előadásra kihívás, nem?

4. a rendező asszisztense
Na, ez izgalmas szerep, ami egyébként országonként is eltérő, mert a német gyakorlatban az asszisztens fiatal, leendő rendező, aki éppen kitanulja a szakmát. A magyar gyakorlatban egy elképesztően precíz háttérember, aki fejben tart mindent, ő adja meg, hogy kire/mire lesz szükség a másnapi próbán, félszavakból megért és lejegyez rendezői utasításokat, vezeti, hogy ki hogyan mozog egy jelenetben. Egy jó asszisztens kincset ér.

5. súgó
Talán a súgó kilóg a sorból, mert róla is szoktunk hallani, és ha mégsem, a neve tényleg árulkodó. Ma már nincs súgólyuk, úgyhogy sokszor oldalt ül a takarásban, néha az első sorban, kezében a példány, és ha kell, kisegíti a színészeket. Ő érzi, hogy mikor kell. Ó, és a próba alatt vezet minden változtatást a szövegben, végszavazással segít a színészeknek tanulni vagy gyakorolni, felkészít beugró művészeket. Úgy van ott, hogy mi észre se vegyük, mégis jelen legyen, ha kell.

 6. ügyelő
A láthatatlan hang a színházban. Persze, ehhez a színfalak mögött kell járnod, hogy meghalld. Nem, nem a régi korok szelleme, hanem az az ember, aki összefogja az előadás és a próbák alatt a munkát, színpadra kéri a jelenetükhöz a színészeket, minden egyes este odafigyel arra, hogy gördülékenyen menjen le az előadás. Mi meg azt se tudjuk, hogy létezik…

Még nincs vége a sornak – természetesen. Az új regény egy színházban játszódik, rálesünk majd néhány foglalkozásra. Van, aki mesélni is fog, van, akit „csak” munka közben látunk. Tarts velem és less a színfalak mögé te is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://robertkatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr4714120507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.