HTML

Mottó

„Kézirat soha nem ég el”
– Mihail Bulgakov

Könyveim

Szelidits meg! boritoSzelídíts meg!
Róka kilencedikes és sosem azt teszi, amit várnának tőle. Kisherceg tizenegyedikes és mindig megfelel az elvárásoknak. Kötelező különórán találkoznak, de vajon tényleg megtalálják az egymás felé vezető utat? Meg tudja a komoly fiú szelídíteni a zárkózott lányt? Megtalálja a fiú saját magát az elvárások között?
Érzékeny, értő, magával ragadó. Saint-Exupéry klasszikus meséjének megkapóan szép üzenete mai köntösben.
Megvásárolom

Kezdjetek el elni! boritoKezdjetek el élni!
Marci egy átlagos reggelen kilép a lakása ajtaján, hogy megtegye azt, amire már évek óta készült. Mint a gyámkő, ha kimozdul a helyéről, szerettei életében olyan omlást jelent az eltűnése. Dönteniük kell. Visszatérnek a biztonságos, de zsibbasztóan szürke hétköznapokhoz, vagy elkezdenek végre élni – mielőtt túl késő lenne?
Lebilincselő történet, ami szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé.
Megvásárolom

szivbolszinboligazan_borito.jpgSzívből, színből, igazán
Egy testvérpár, akik ugyanabba a fiúba szerelmesek. Egy fiú, aki fél felvállalni az érzelmeit, egy lány, aki mindig mindent megkapott és egy fiú, aki lassan megtanulja értékelni saját magát.
Lélegzetállítóan szép, szívbemarkoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről.
Megvásárolom

nalaviatitka_borito.jpgNalávia titka
Lebilincselően izgalmas regény egy felhőn rejtőző világról, ahol minden más, mégis minden ismerős. Titkokról és kalandokról, a bátorság a szeretet és főleg a fantázia erejéről. Nem csak 8-12 éveseknek!
Megvásárolom

Kövess a facebookon is!

Friss topikok

  • Wiharvész Anyó: Az 5 okról és a színészfiúkról le is maradtam fb. De most pótoltam (2018.07.05. 21:12) 6 hét a világ - beharangozó
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, ez most kicsit lassan született meg, de csak megírtam a végére :) És kö... (2018.06.20. 07:54) Amikor jól esik
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, pörgős volt az egész három nap. (Meg az a nap is pörgős volt, amikor ez... (2018.04.27. 08:21) Három nap könyvek között
  • RóbertKatalin: @Wiharvész Anyó: Hát igen, amikor az ember már látja, hogy a világrengető problémák utána is megy ... (2018.01.08. 22:36) Bécsi
  • RóbertKatalin: @Kis Feli: Szia, köszi a kérdést, de a közeljövőben egészen biztosan nem lesz oda történet. :) (2017.11.09. 09:04) EZ a Szelídíts meg!

Róbert Katalin blogja

2014.08.03. 11:18 RóbertKatalin

Ha írni KELL

Címkék: így írok én

Korábban, amikor az építész vs kertész hasonlat kapcsán a tudatos tervezésről írtam, kommentekben felmerült az ihlet kérdése. Szóval beszéljünk az ihletről!

Mert az írót megszállja az ihlet, és akkor aztán nyakló nélkül ír. Legalábbis van egy ilyen elképzelés a közgondolkodásban, amely nehezen összeegyeztethető azzal, hogy az ember tervez és szerkeszt, tudatosan alkot, ívet rajzol, a történetben felbukkanó helyszínekhez alaprajzot készít, valamint külön jegyzetel, kutat, dátumokat és információkat gyűjt. Hogyan lehet ezt a két képet összeegyeztetni?

Van az a pillanat, amikor tényleg jön egy érzés. Egy gondolat, egy történet, amelynek a szavai ott lüktetnek az emberben, és egészen akaratosan erőszakolják ki azt, hogy írjon és csak írjon és írjon. Ha például mindeközben más fontos feladatokat kell ellátni, az elég kellemetlen. Hiszen az ember inog a vágy és a kötelesség között, leülne a gép mellé, de akkor lelkiismeret-furdalása van, vagy elnyomja magában az írhatnékot, akkor pedig bosszantja az, amit helyette tesz.

Viszont az ihlet meg a történet, ami mindenáron meg akar születni, nagyon kellemes dolog, ha az embernek van rá ideje. Ha úgyis minden klappol, és nincs semmi más dolog, akkor a legjobb érzés leülni egy kényelmes székbe vagy fotelbe ölemben a laptoppal, és hagyni, hogy a szöveg a képernyőn teremjen. Teljes fegyverzetben. Persze, kell majd később piszkálgatni meg igazgatni, hogy még csinosabb legyen, de mégis, ilyenkor jobbára minden kerek benne.

Hogy hogyan viszonyul ez a tervezéshez? Úgy, hogy igazán szerencsés esetben az embernek van egy alapvető terve, vázlattal, jegyzettel, alaprajzzal, mindennel ami csak kellhet. És azok a jelenetek, amelyeket ebbe a történetbe bele akar írni, „megszállják”. Tehát ír, mint az őrült, hajtja az ihlet, maguktól születnek a mondatai, és közben tartja magát a vázlathoz, pontosan illeszti bele a műbe a korábban összegyűjtött információkat, és minden szép és jó.

Néha persze hiba csúszik a számításainkba. Például az ember írja a megtervezett történetét, de az ihlet hevében egy szereplő egyáltalán nem úgy akar viselkedni, mint ahogy tervezte. Vagy valaki, aki mellékszerepet kapott volna csak a történetben, előlép nézőpont-karakterré, és hirtelen akar magának egy teljesen jelenetet vagy fejezetet, ami róla szól. Mit tehet az ártatlan író? Enged. Az ihletnek mindig engedni kell, legfeljebb később szépen kihúzzuk, kikalapáljuk a dolgot. De lebeszélni az ihletet nem érdemes.

Másrészt meg sokszor igaza van. Ha a szereplő önálló életre kell, és nem úgy viselkedik, ahogy terveztem, annak oka lehet. Akkor valamit nem vettem számításba, de a jelleme a figurának működik. Szóval érdemes alaposan végiggondolni, hogy miért alakulhatott ez így. Ha pedig valaki nagyobb szerepet akar magának, mint én eredetileg gondoltam, akkor meg kell őt is hallgatni. A végén még mindig a szerkesztés áldozatául eshet.

Ez hát az ihlet és az építész-tervezés kombinációja. Jó élmény. Megszállottan írni tényleg a legjobb dolgok közé tartozik. Csak legyen hozzá szabadidő. És már ömlenek is a regények!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://robertkatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr246569843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.